Gündem

Kayısı Bu Kez Çil ve Monilya Tehdidiyle Karşı Karşıya

Malatya kayısının başına gelmeyen kalmadı. Don, dolu derken şimdi de çil ve monilya tehdidiyle karşı karşıya

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, son günlerde etkili olan yoğun yağışların kayısı ağaçlarında hastalıklara yol açabileceğini belirterek, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Özcan, çil ve monilya hastalıklarına karşı zamanında ve doğru şekilde ilaçlama yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

YAĞIŞLI HAVA HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Malatya’da etkili olan yağışların çiçeklenme ve küçük meyve dönemine denk gelmesi nedeniyle kayısı ağaçlarında yaprak delen (çil) ve monilya hastalıklarının yayılma riski arttı. Ramazan Özcan yaptığı açıklamada, "Özellikle çiçeklenme ve küçük meyve dönemine rastlayan yağışlı havalar monilya ve çil hastalıklarının yayılmasına yol açmakta ve kayısı üreticilerimizi mağdur etmektedir" dedi.

MONİLYAYA KARŞI İLAÇLAMA TAKVİMİ

Monilya hastalığı hakkında bilgi veren Özcan, “Çiçek monilyası (Monilinia laxa) kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve bademe de zarar vermektedir. Hastalanmış çiçekler kaynar suda haşlanmış gibi şekil almakta, daha sonra kahverengileşip kurumaktadır. Hastalanmış ve kurumuş dallar meyve bağlamamaktadır” ifadelerini kullandı. Hastalıkla mücadele için çiçeklerin yüzde 5-10’u açtığında ilk ilaçlamanın, yüzde 90-100’ü açtığında ise ikinci ilaçlamanın yapılması gerektiğini belirtti.

ÇİL HASTALIĞINA KARŞI DÖRTLÜ MÜCADELE

Kayısıda yaygın olarak görülen bir diğer hastalık olan yaprak delen (çil) hakkında da üreticileri uyaran Özcan, çil hastalığının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarda belirti oluşturduğunu söyledi. “Genç yapraklarda başlangıçta bir milimetre çapındaki yuvarlak-kırmızı lekeler daha sonra kahverengine dönüşür. Zamanla yapraklarda delikler oluşur” diyen Özcan, mücadele için sonbaharda bordo bulamacıyla birinci, ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde ikinci, meyve kürkünden çıktığında üçüncü ve meyve zeytin çekirdeği büyüklüğüne geldiğinde dördüncü ilaçlamanın yapılması gerektiğini aktardı.

HASTALIK GÖRÜLMEDEN ÖNLEM ALINMALI

İlaçlamaların koruma amacıyla yapılması gerektiğinin altını çizen Özcan, "Ağaçların monilya ve çil hastalıklarına yakalanmadan ilaçlamanın yapılması hayati önem taşımaktadır" dedi. 2025 yılının çiçeklenme ve küçük meyve döneminin oldukça yağışlı geçmesi nedeniyle üreticilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

DON VE DOLU ZARARI SONRASI HASAR TESPİTİ SÜRÜYOR

Son günlerde yaşanan lokal don olayları ve 4-5 Nisan’da meydana gelen dolu yağışları nedeniyle sahada hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Özcan, Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM ekiplerinin ihbarlar üzerine inceleme yaptığını ifade etti. “Çiftçilerimize ve Malatya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.